´Daar ga ik tijd voor maken´

´Daar ga ik tijd voor maken´

Wie mij kent, weet dat ik het vaak over het onderwerp ´tijd´ heb. Ik ben Ondernemerscoach en Professional Organizer voor de zakelijke markt en ik coach 'de werkende mens' onder andere op het gebied van timemanagement. Het is dus logisch dat ik vaak over ‘tijd’ praat en schrijf.

 

Zo sprak ik vorige week ook over het onderwerp ‘tijd’ voor een groep eigenaren van accountants- en administratiekantoren. Ik wilde hen in een presentatie graag laten zien welk effect het op de resultaten en op het werkplezier van hun klanten heeft, als deze klanten adequaat met hun tijd leren omgaan.

Tijdens die presentatie heb ik een aantal markante uitspraken en wijsheden die in de loop der eeuwen over de grootheid ‘tijd’ zijn gedaan de revue laten passeren.

Maar ook een aantal, laten we zeggen, onwaarheden. Uitspraken die we ‘bij wijze van spreken’ doen en waarmee we niet letterlijk bedoelen wat we zeggen. Het is echter wel goed om eens bij die uitspraken stil te staan.

 

‘Die tijd haal ik morgen wel in’
Mocht je bijvoorbeeld denken dat je verloren tijd op enig moment kunt inhalen, dan moet ik je teleurstellen. Tijd moet je benutten op het moment dat die tijd er is. Tijd die eenmaal is verstreken, haal je echt nooit meer in.

 

‘We gaan tijdrekken’
En wat denk je van ‘tijdrekken, het (op)rekken van tijd’. Wel eens geprobeerd? Ik stel me dan voor dat je een uur probeert op te rekken naar 70 minuten of zoiets. Gaat ook echt niet lukken.

Voetballers kunnen dat wel hè: tijdrekken. Ik leer mensen om méér te doen in dezelfde tijd of hetzelfde te doen in minder tijd. Voetballers die tijdrekken, doen echter precies het omgekeerde: zij proberen om zo min mogelijk te doen in dezelfde tijd. Zij proberen opzettelijk te vertragen. Door moedwillig tijd te verspillen, proberen ze de tegenstander het scoren te beletten. De enige die daarop kan ingrijpen, is de scheidsrechter. Die kan als gevolg van het ‘tijdrekken’ de duur van de wedstrijd verlengen met een aantal minuten. Is dat dan tijdrekken?

 

Tijd maken, tijd over hebben en tijd tekort komen
Zo zeggen we ook regelmatig dat we ergens tijd voor gaan maken. Aan de groep accountants stelde ik vorige week de vraag: ‘Is er toevallig iemand in de zaal die dat kan of die iemand kent die dat kan? Iemand die tijd kan maken? Ik ben namelijk op zoek naar mensen die tijd kunnen maken. En overigens ook naar mensen die tijd over hebben. Ik ken namelijk veel mensen die mij vertellen dat ze doorlopend tijd tekort komen. Nu zou ik graag mensen die tijd kunnen maken en mensen die tijd over hebben in contact brengen met die mensen die steeds tijd tekort komen. Ik denk zelfs dat ik daar een leuke handel mee kan opzetten.’

We doen regelmatig uitspraken, zoals: ‘Daar ga ik tijd voor maken’ en ‘Ik heb tijd over’ of ‘Ik kom tijd tekort’.
Maar laten we heel duidelijk vaststellen dat we er geen tijd bij kunnen maken, geen tijd over kunnen hebben, maar ook geen tijd tekort kunnen komen. Want: iedere dag heeft exact 24 uur. Daar kun je geen uur bij maken of een uur overhouden of een uur aan tekort komen. Iedere dag opnieuw heb je 24 uur tot je beschikking, nooit méér en nooit minder.

Mensen die aan het einde van de dag het gevoel hebben dat ze tijd tekort zijn gekomen, omdat ze niet alles hebben kunnen doen wat ze zich hadden voorgenomen, houden dus taken over. Dan is je takenlijstje te lang geweest, je hebt niet realistisch genoeg gepland of misschien heb je je laten afleiden of verleiden tot andere, niet geplande taken.

 

Dus: ‘Als je denkt dat je tijd tekort komt, dan heb je taken teveel!’

In mijn presentatie was dit de opmaat naar het leren stellen van prioriteiten en het focussen op belangrijke taken.

 

Heb jij het gevoel dat je tijd tekort komt?
Helaas heb ik vorige week niemand ontmoet die me kon helpen aan extra tijd voor mijn klanten die gebrek aan tijd hebben.
Heb jij een manier gevonden om tijd te maken? Laat je het me dan even weten? Ik ken namelijk mensen die dringend om tijd verlegen zitten …

Mocht jij het gevoel hebben dat je tijd tekort komt, maar dus feitelijk taken teveel hebt, neem dan contact met me op. Ik help je dan om prioriteiten te stellen, te focussen op je doelen en de juiste taken op je to-dolijstje te plaatsen. Ik help je om op een slimme manier met de voor jou belangrijke taken bezig te zijn. En ben je iemand die bijvoorbeeld snel is afgeleid of uitstelgedrag vertoont? Ook daar help ik je bij.

Zo krijg je toch het gevoel dat je ‘tijd overhoudt’.