Oriënteren op een eigen bedrijf

Overweeg je om je eigen bedrijf te gaan beginnen?

‘Look before you leap’ zeggen de Engelsen als ze je willen vertellen dat je eerst moet nadenken voordat je iets gaat doen.

Als je als startende ondernemer zomaar in het diepe springt, dan bestaat de kans dat je er gaandeweg achter komt dat je belangrijke aspecten over het hoofd hebt gezien. Of dat je eigenlijk niet goed weet welke kant je op wilt gaan, omdat je doelen voor jezelf niet goed helder zijn. Het is dus niet aan te bevelen om zomaar als een kip zonder kop te gaan ondernemen.

Het begint bij de basis

Je hebt een idee (vaak alleen nog maar een idee, nog geen plan!) en je overweegt om voor jezelf te gaan beginnen. Als je je bij KVK laat inschrijven als zelfstandig ondernemer, dan ben je er nog niet. Er komt veel meer bij kijken.

Ik ontmoet niet alleen mensen die vol overtuiging voor zichzelf willen beginnen, maar ook veel mensen die nog vol met twijfels zitten. Twijfels over hun kans van slagen: is mijn product of dienst wel goed genoeg? Kan ik er wel een fatsoenlijke boterham mee verdienen? En veel praktische vragen over wat je moet doen als ondernemer om überhaupt te kunnen en mogen ondernemen. Hoe pak je dat aan? En hoe zit het met belastingen? En hoe kom ik aan klanten? Enz. enz. Maar ook vragen zoals: ‘Ben ik eigenlijk wel een ondernemerstype?’ en: ‘Moet ik eigenlijk wel een eigen bedrijf beginnen?’

Oriënteren op een eigen bedrijf

Heb je een idee of blink je ergens in uit en speel jij met de gedachte om voor jezelf te gaan beginnen? Laten we deze fase de oriëntatiefase noemen. Je wilt je eerst goed oriënteren om daarna de keuze te kunnen maken om al dan niet te gaan starten.

Realiseer je allereerst dat het starten van een onderneming iets anders is dan het creëren van een baan voor jezelf. Bij het ondernemerschap komt echt veel meer kijken dan alleen het uitoefenen van je beroep.

Wat houdt mijn begeleiding in

Als jij je herkent in de zich nog oriënterende ‘ondernemer’ dan heb ik een coachingsprogramma voor je dat erop is gericht om je inzicht te geven in de aspecten die komen kijken bij het zelfstandig ondernemerschap. Het doel ervan is om je te helpen bij de beslissing om te gaan ondernemen en je te helpen bij de start van je eigen bedrijf.

Tijdens mijn een-op-een-begeleiding aan jou komen in grote lijnen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • Wat houdt ondernemen precies in
 • Hoe maak ik een ondernemingsplan
 • Waarom ga ik ondernemen
 • Wat wil ik bereiken
 • Hoe ga ik dat bereiken
 • Wat zijn mijn talenten, waar ben ik goed in, wat doe ik het liefst
 • Wat zijn mijn drijfveren en mijn valkuilen
 • Wie zijn mijn klanten; wat is mijn doelgroep
 • Hoe bereik in mijn doelgroep
 • Welk type ondernemer ben ik
 • Hoe kan ik mij als ondernemer ontwikkelen
 • Hoe houd ik mijn focus op mijn doelen en het resultaat
 • Allerlei praktische zaken zoals het regelen van verzekeringen, de rechtsvorm van je bedrijf en de financiële- en fiscale aspecten. En ook de keuze voor de naam van je bedrijf, je logo, je huisstijl enz. enz.
 • Onderwerpen zoals het maken van een succesvolle offerte, gesprekstechnieken waarbij je de klant helpt om te kopen, leren delegeren en meer items die je in je dagelijkse praktijk helpen
 • Hoe zet ik mijn administratie en een archief op
 • Maar ook: hoe onderneem ik zo efficiënt mogelijk, hoe houd ik de werkdruk op een acceptabel niveau, hoe ga ik slim met mijn tijd om en hoe zorg ik ervoor dat ik plezier in mijn werk heb

Omdat ik ook Professional Organizer voor de zakelijke markt ben, komen vanzelfsprekend ook onderwerpen aan de orde die gericht zijn op het aanbrengen van een goed werkende structuur in je werkwijze. Slimmer werken in plaats van harder werken.

En ik ben een klankbord voor je, waar je je ideeën tegenaan kunt houden. Je krijgt altijd eerlijke respons van mij, waarbij integriteit vanzelfsprekend is gewaarborgd.
En natuurlijk geef ik antwoord op de specifieke vragen die jij hebt. Ik help je om door de eerste, vaak lastige fase te komen.

Overweeg jij om voor jezelf te beginnen, maar worstel je nog met veel vragen en onzekerheden? Neem dan contact met mij op en ervaar wat ik voor je kan doen.

 

 

 
gratis E-book over organiseren

Gratis E-book

Het gratis E-book: ”De 10 beste tips om structuur in je bedrijf aan te brengen.” ontvangen? Vul het formulier in.